Масаж

…споделено за вас от Juliana

Има хора, които ходят често на масаж. Но не всички знаят какво представлява масажа и какви видове има. Масажът е възникнал много отдавна, като част от народната медицина. С течение на времето всяка култура е развила свои разбирания и методи за масажа.

У нас типовете масаж се разделят най-общо на азиатски и европейски. Най-разпространен е европейският. Основава се на анатомията и физиологията на човешкото тяло, приема че най-важните части от него са гърбът, ръцете и краката. Използва няколко масажни техники, като основната е разтриване. Целта е да се обработят кожата, мускулите, ставите, за да се премахне напрежението от тях. Всяка страна в Европа има различни методи, но като цяло са доста близки и вече се практикуват заедно, независимо от страната. Най-известни са руският масаж, който се прави в парна баня и се извършва с клонки; финският, който се комбинира със сауна и така нареченият класически масаж- разтриване на тялото с масло или крем.

Азиатските масажи са разработени според традиците в медицината и философията на съответната страна. Общото е, че приемат тялото като едно цяло и когато една част заболее, се лекува като цяло. Друга обща черта е, че отдават голямо значение на вътрешната енергия на човека. В различните езици се нарича Ки, Чи, Ци, Прана и буквално означава жизнена енергия. Счита се, че тя протича през тялото и свързва човека със всичко около него. Когато енергията не протича нормално, тогава възникват различните заболявания. Техниките, които се използват са най-разнообразни: натиск на определени точки, поглаждания, разтриване с ръце или с крака и др. Целта е да се въздейства на определени зони от тялото, на определени точки, чакри, да се канализира енергията. Най-известни са шиацу, анмо, рефлексотерапия, тайландския масаж (да не се бърка с еротичния), акупунктура, рейки, ароматерапия, хромотерапия.

Какъвто и масаж да си изберете, това е време само за вас – наслаждавайте му се.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: